Recreatie en Vrije tijd

Notitieboek – vastleggen is veel beter dan vergeten

Heb altijd een notitieboek bij de hand omdat je geregeld overspoeld raakt met leuke ideeën. Want als je ze niet optekent, ben je ze net zo snel kwijt als ze kwamen. Het belang van notitieboekjes is daarmee duidelijk. Je kunt er snel je ideeën in vastleggen en je observaties in kwijt. Ben je een typische Bèta, dan is zo’n boekje ook snel het middel om je formules in te noteren. Zoveel mensen, zoveel soorten gebruik van deze boekjes.

Het notitieboek als ideeën wieg

Sowieso dient een notitieboek als kraamkamer van bekend geworden ideeën. Soms wordt zelfs een servetje in een café als notitieboekje gebruikt. Dat geldt voor de destijds nog arme J. K. Rowling die de basis van de Harry Potter-serie op een servetje neerschreef. Een simpele notitie maar wel eentje die het in zich had om uit te groeien tot wereldberoemde tovenaarsboeken.

Da Vinci en Twain

Iemand die een servetje niet zag zitten, was Leonardo da Vinci. Deze geniale kunstenaar (én uitvinder!) was gewend om uitgebreide notitieboeken bij te houden. Grote werken die niet alleen schetsen van zijn kunstwerken bevatten maar ook ideeën voor vaak technische uitvindingen, observaties over de natuur en die zelfs dienden om zijn boodschappenlijstjes in te noteren. Voorwaar notitieboeken die het brein van een genie vast hebben gehouden. De Amerikaanse schrijver Mark Twain benutte het op zijn eigen manier. Hij hield erin bij welke overtredingen hij had begaan en verklaarde zich in de boekjes schuldig, ook al wat zijn tekortkoming heel klein, bijvoorbeeld nog tot laat opblijven of gaan roken. 

Het klassieke notitieblok, de Moleskine

Nog een schrijver, Paul Auster, benut een notitieboek om aantekeningen te maken over zijn omgeving en zijn dagelijkse observaties. Het leuke van deze boekjes is dat hij voor iedere stad die hij aandoet, een eigen notitiecahier gebruikt. Zo ontstaat een hele serie aan notities die elk een bepaalde plaats behandelen. Het is logisch dat vooral de literaire wereld van notitieschriften gebruik maakt. Vooral de klassieke ‘notebooks’ van Moleskine zijn hier populair. Dit is een iconisch zwart notitieboek met afgeronde hoeken, een elastische sluiting en een bladwijzerlint. De pagina’s gaan schuil onder een stevig en hard kaft. Je koopt ze in diverse formaten: pocket, large en extra-large. Tot de legendarische schrijvers die zworen bij de Moleskine variant, behoorden Ernest Hemingway en Bruce Chatwin.

Een bijzonder notitieboek

De meeste mensen hebben baat bij een leuk en handig notitieboek. Er zijn echter ook enkele zeer opmerkelijke en vreemde notitieboeken zoals de Anti-Gravity Notebook. Op het eerste gezicht een normaal notitiecahier maar er hoort wel een pen bij die magnetisch is. Die kan aan de voorzijde van het boek worden bevestigd, waardoor het lijkt alsof de pen in de lucht zweeft. Ook het Lockbook is net even anders dan het gemiddelde variant. Dat heeft namelijk een geïntegreerd cijferslot op de voorkant; zo kun je geen ideeën even stelen! En wat te denken van het Burn after Writing boekje? Dat moedigt gebruikers aan om eerlijke en diepgaande gedachten neer te pennen maar wel met de bedoeling het boek uiteindelijk te verbranden. Het notitieboekje als een soort emotionele zuiveringsoefening, dus.

Reis je veel? Neem dan een travelers notebook

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader