AlgemeenRecreatie en Vrije tijd

Onmisbare Italiaanse kruiden en specerijen

In de beginjaren van het oude Rome werd het voedsel eenvoudig bereid, zonder veel gebruik
van kruiden en specerijen. Tijdens het Romeinse Rijk onderging de keuken een make-over
van eenvoudige bereidingen naar sterke smaken, beïnvloed door het gebruik van kruiden en
specerijen. In De re coquinaria, een kookboek uit de 1e eeuw na Christus – in die tijd bekend
als apicius – werd in recepten opgeroepen tot “intensief gebruik van specerijen en kruiden”.
Tegenwoordig wordt in de Italiaanse keuken vaak een beroep gedaan op verse kruiden en
specerijen, die de smaak, kleur en textuur van de gerechten verbeteren.

Italiaanse kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen worden in gerechten gebruikt, historisch gezien, voor hun
gezondheidsvoordelen, maar ook om de smaak van het gerecht te verbeteren. Hieronder
volgt een overzicht van veel voorkomende Italiaanse kruiden en specerijen – en wat ze
toevoegen aan een gerecht en onze culinaire ervaring.

Peterselie

Peterselie (prezzemolo, in het Italiaans), van de platbladige soort, is een van de meest
gebruikte kruiden in de Italiaanse keuken. Peterselie wordt vaak gebruikt in zeevruchten- en
groentesauzen, en in de meeste pastagerechten, sauzen en soepen. Peterselie wordt in de
Italiaanse keuken gewaardeerd als een aanvulling op pittige gerechten en wordt gebruikt in
bouquet garni – samen met laurier, tijm, rozemarijn en salie. De voordelen voor de
gezondheid zijn onder andere vitamine A, B en C, evenals ijzer, jodium en magnesium.
Peterselie is een geweldige ademverfrisser – daarom wordt het vaak in combinatie met
knoflook gebruikt!

Basilicum

Basilicum (basilico, in het Italiaans) is een ander belangrijk kruid in de Italiaanse keuken, net
als peterselie. Hoewel het meestal wordt geassocieerd met de Italiaanse keuken, kwam het
eigenlijk naar Europa via de specerijenhandel uit India. Basilicum brengt frisheid in elk
gerecht en combineert uitstekend met kazen, tomaten, knoflook en citroen. Basilicum wordt
in talloze Italiaanse gerechten gebruikt, misschien wel het meest bekend in de salade
Caprese. De antibacteriële eigenschappen hebben ook een positieve invloed op de
gezondheid.

Laurierbladeren

Laurierbladeren (alloro, in het Italiaans) kunnen worden teruggevoerd tot de oude Griekse
mythologie als de laurierboom. De laurierboom groeit overvloedig in Italië en wordt gebruikt
in de keuken van diverse regio’s. Dit kruidige blad wordt vaak toegevoegd aan soepen,
sauzen en stoofschotels voor een kick van een goed afgeronde smaak. Het wordt ook
gebruikt om vlees- en visgerechten op smaak te brengen, ingemaakt met groenten, en als een onderdeel van het bouquet garni. Laurierbladeren zijn een bron van vitamine A en C, foliumzuur, kalium, calcium en ijzer.

Salie

Salie (salvia, in het Italiaans) wordt internationaal gebruikt om zijn vele gezonde
eigenschappen. Het wordt gebruikt om energie op te ruimen in bepaalde rituelen, en het is
ook een belangrijk element in de Italiaanse keuken. De Italiaanse naam van salie komt van
de Latijnse wortel die “gezondheid” betekent. Mensen gebruiken salie voor zijn
ontstekingsremmende eigenschappen en zijn hulp bij de spijsvertering. Salie blad wordt in
de Italiaanse keuken gebruikt bij pastagerechten zoals gnocchi en risotto, maar ook bij
geroosterd vlees en in soepen. Salie staat bekend als een “wonderkruid” en wordt in grote
hoeveelheden gebruikt in de Italiaanse keuken.

Rozemarijn

Rozemarijn (rosmarino, in het Italiaans) groeit, net als laurierbladeren, in overvloed in Italië.
Rozemarijn is een winterharde plant en staat bekend om zijn peperachtige, houtachtige
smaak. In de Italiaanse keuken wordt rozemarijn vaak gebruikt in geroosterde groente- of
vleesbereidingen, maar ook in bouquet garni om bouillons en stoofpotten op smaak te
brengen. Rozemarijn heeft ook een lange symbolische geschiedenis, als teken van
vriendschap en als middel om nare dromen te verjagen. De gezondheidseigenschappen zijn
onder meer ijzer, calcium, voedingsvezels en antioxidanten.

Oregano

Oregano (origano, in het Italiaans) is alomtegenwoordig in de Verenigde Staten en werd
populair in de VS na de Eerste Wereldoorlog, toen soldaten het mee terugbrachten naar
Amerika. Ironisch genoeg wordt oregano in de Italiaanse keuken niet zo vaak gebruikt als
andere kruiden, zoals peterselie of basilicum. Oregano is smaakvoller in zijn gedroogde vorm
en wordt vaker gebruikt in Zuid-Italiaanse en Siciliaanse gerechten. Gezondheidsvoordelen
van oregano zijn onder andere hoge hoeveelheden omega-3, ijzer, mangaan, en
antioxidanten. Het wordt gebruikt als een essentiële olie voor zijn antibacteriële
eigenschappen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader