Gezondheid en Verzorging

Chemische peeling

Is er een bron of fontein van de eeuwige jeugd? Waarschijnlijk niet, maar dat neemt niet weg dat de mens daar al heel lang naar op zoek is. Er zijn natuurlijk talloze verhalen, mythen en sagen die een vermoedelijke vindplaats zouden kunnen aangeven en velen spreken vooral van een speciaal soort water. Dat gaat al terug tot de tijd van Alexander de Grote. Wat later is er ooit sprake geweest van een mythisch eiland van voorspoed en gezondheid ergens in de Caraïben. De meest bekende naam is die van Juan Ponce de León. Op de plek waar hij in Amerika aan land kwam, in Florida, is er een officieel genaamde Fountain of Youth, een toeristische trekpleister voor eenieder die er maar al te graag in wil geloven.

 

Toch is het niet helemaal een sprookje, want we zijn inmiddels zo ver dat we door middel van allerlei behandelingen, zoals bijvoorbeeld chemische peeling, onze huid een flinke opknapbeurt kunnen geven. We worden er dan wel niet letterlijk jonger van, maar het is wel de bedoeling dat we er een stuk jeugdiger van gaan uitzien.

 

Peeling, wat is dat precies?

Een ander woord voor peeling is exfoliatie en dat is een proces waarmee je de toplaag van de huid verwijdert. Dat kan op verschillende manieren en sommige daarvan doen we zelf eigenlijk dagelijks, bijvoorbeeld door ons te wassen. Naast het schonen van de huid kunnen er ook al dode huidcellen meegenomen worden, zeker als we een schurende zeep gebruiken. Een stapje verder brengt ons letterlijk bij die zogenaamde mechanische exfoliatie door het gebruik van ruwe materialen als puimsteen, een borstel, een ruwe spons of kristallen om er maar een paar te noemen.

Naast mechanische peeling is er ook chemische peeling, waarbij er chemische stoffen worden gebruikt om door middel van interactie die dode toplaag weg te krijgen.

Het uiteindelijke doel is overigens niet alleen het verwijderen van die bovenste huidlaag, maar vooral ook het stimuleren van de aanmaak van nieuwe huidcellen, zodat de huid weer jong en flexibel oogt en voelt.

 

schoonheidssalon

 

Chemische peeling

Hoewel we in zekere mate aan de hand van cosmetica zelf al een hele lichte vorm van chemische peeling uitvoeren, kan het beoogde effect met bepaalde sterkere chemische stoffen bevorderd worden en meer effect hebben. Dat doe je dus niet zelf, maar laat je doen door een gediplomeerde schoonheidsspecialist. Deze vorm van peeling wordt onder andere gebruikt tegen rimpels, acne, huidveroudering, pigmentvlekken en soms zelfs littekens.

Het vergt een uitgekiende voorbereiding met strenge voorwaarden om de kans op succes te vergroten en die op complicaties te verkleinen. We maken een onderscheid tussen een aantal soorten chemische peeling:

  • Met glycolzuur: meest oppervlakkige en minst evasieve behandeling, wordt ook wel ‘zachte’ peeling genoemd
  • TCA of trichloorazijnzuur: werkt een stuk dieper en kan relatief pijnlijk zijn, omdat het de opperhuidcellen als het ware wegbrandt. Wel effectief door de stimulatie van cellenopbouw.
  • Fenol: sterkste soort peeling, maar ook de meest evasieve. De behandeling vindt onder narcose plaats

 

Chemische peeling laat je niet zomaar doen. Dat vergt overleg, niet alleen met jezelf of je partner, maar misschien ook met je huisarts en uiteraard een schoonheidssalon of een schoonheidsspecialist. Het eindbesluit moet vooral gebaseerd zijn op het hebben van een gezonde huid.

Lees meer van dit soort mooie tips op onze Tips blog

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader