Meubels

Grote eetkamertafel – maar hoe groot is mogelijk?

Iedereen wil wel een tafel waar je ook een rondje op kunt schaatsen. Ruimte is een mooi ding en een prachtig boeket op een gigantische natuurstenen plaat staat subliem. Ook kun je snel werken met stapeltjes en dan toch nog voldoende ruimte overhouden zodat het tafelblad er netjes uit blijft zien. En met een feestelijk diner kun je dan die gigantische tafel helemaal vol zetten met lekkere hapjes. Zo presenteert een grote eetkamertafel een culinair gala. In het besef dat je een eetkamertafel op heel veel momenten gebruikt, en niet alleen voor eten, is een weldadige grootte ook aantrekkelijk. Je kunt er dan zo een wedstrijdsjoelbak op zetten.

 

Twee belangrijke uitgangspunten

Over de stijl van je nieuwe eetkamertafel zul je het snel met je huisgenoten eens zijn. Die moet passen bij de rest van je interieur. Maar de grootte van de tafel blijft wel een dingetje. Je dient je in elk geval het volgende af te vragen:

 

  • Hoeveel personen moet de tafel aankunnen (eigen gezin plus gasten)
  • Op welke plek in mijn woonruimte wil ik de tafel neerzetten

 

Je grote eetkamertafel in miniatuur knippen

Je hebt dan twee factoren: de mogelijke ruimte voor een eethoek (want rond de tafel horen stoelen) en het aantal stoelen (gelijk aan bewoners plus enkele gasten). Het beste maak je eerst een situatieschets en een schaalmodel, zeg 1:20. Dat kan op de computer maar ook op papier. Je knipt dan je gewenste tafel als sjabloontje uit en doet dat ook met de stoelen of een tafelbank. Op een blad teken je exact in de woonruimte het deel waar je de tafel en stoelen wilt hebben. Probeer in die ruimte je tafel en je stoelen zo neer te zetten dat je:

 

  • Goed met je stoelen nog heen en weer kunt schuiven
  • Er minimaal een looppad van een meter rond de hele eetkamerset is

 

Soms moet je je inrichtingsplan toch aanpassen

De tafel moet qua grootte natuurlijk wel passen bij het aantal personen dat er kan gaan aanschuiven. Dus knip geen tafel van 80 cm bij 200 cm in schaal 1:20 als je meer dan zes zitplekken nodig hebt. Want dan is de tafel aan de kleine kant. En je wilde nu juist gaan voor een grote eetkamertafel. Het kan zijn dat je forse eetkamertafel zoveel ruimte op gaat slokken dat je die wellicht elders in je woonkamer moet neerzetten. En dan kan je zithoek wellicht weer moeilijk een plekje krijgen. Je kunt dan nog gaan variëren met een wat langere maar relatief smalle eettafel, of met een grote ovale eettafel.

 

Een grote eetkamertafel biedt ‘afgerond’ meer plek

Een ovale or ronde tafel geeft wel meer kans om een grote eetkamertafel neer te kunnen zetten. Want aan een afgeronde tafel kun je net wat meer mensen kwijt dan aan een rechthoekige of vierkante tafel. Als de totale lengte van de vier zijden of de gehele omtrek van een ovalen tafel bijvoorbeeld gelijk is (640 cm), dan kunnen aan de hoekige tafel acht mensen zitten; maar aan de ovalen tafel negen mensen. Je kunt het volgende aanhouden:

 

  • Vierkante/rechthoekige tafel: per persoon 80 cm aan lengte
  • Ovale tafel: 70-75 cm per persoon
  • Ronde tafel: 70 cm per persoon

 

Vond je deze blog interessant? Lees meer op Tips en Zo. Of bekijk onze ‘alle blogs‘ pagina voor leuke onderwerpen en artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader