Gezondheid en Verzorging

Het belang van een goede bloeddruk

Hypertensie, ook wel hoge bloeddruk genoemd, is een aandoening waarbij de bloeddruk in de arteries (bloedvaten) hoger is dan normaal. Bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wand van de bloedvaten tijdens het pompen door het lichaam. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten, nierziekten, beroerte en andere gezondheidsproblemen. Om je een idee te geven hoe je nu weet wat een goede bloeddruk is, is het goed te weten dat het uit twee verschillende waarden bestaat. Deze waarden staan in de volksmond ook wel bekend als ‘boven’ en ‘onder’ druk. Lees er meer over op Diabetescentrale.nl.

Verschillende waarden

Er zijn twee soorten bloeddruk: systolische bloeddruk (bovendruk) en diastolische bloeddruk(onderdruk). Systolische bloeddruk is de bovenste waarde en geeft aan hoeveel kracht het bloed uitoefent op de bloedvaten tijdens het pompen door het lichaam. Diastolische bloeddruk is de onderste waarde en geeft aan hoeveel kracht het bloed uitoefent op de bloedvaten tussen twee hartslagen in.

Om je een idee te geven wanneer je goed zit, hebben we een gemiddelde voor je:

  • Goede systolische bloeddruk: minder dan 120 mmHg
  • Goede diastolische bloeddruk: minder dan 80 mmHg
  • Hoge systolische bloeddruk: 140 mmHg of hoger
  • Hoge diastolische bloeddruk: 90 mmHg of hoger

Er zijn verschillende factoren die de bloeddruk kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, erfelijkheid, roken, overgewicht, ongezonde voeding, stress en een sedentaire levensstijl. Het is belangrijk om deze factoren in de gaten te houden om het risico op hoge bloeddruk te verminderen.

Zelf je bloeddruk meten

Bloeddrukmetingen worden meestal uitgevoerd door een arts of een verpleegkundige, maar je kunt ook zelf je bloeddruk meten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals met een bloeddrukmeter of een stethoscoop. Bloeddrukmeters zijn verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen of natuurlijk gewoon online. Belangrijk is dus om ook zelf regelmatig je bloeddruk te meten. Constateer je namelijk dat je bloeddruk boven of onder de hierboven genoemde waardes zit, dan is het belangrijk om direct je huisarts te raadplegen, zodat er kan worden gekeken naar een eventuele oorzaak.

De gevaren van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hartziekten, zoals een hartinfarct en hartfalen. Het verhoogt ook het risico op een beroerte. Daarnaast kan een te hoge bloeddruk ook leiden tot problemen met je nieren en zelfs tot nierfalen. Naast deze gevaren zijn er nog ontzettend veel gevaren bij een te hoge bloeddruk. Extra belangrijk dus om ervoor te zorgen dat jij je bloeddruk goed in de gaten houdt en bij een te hoge bloeddruk zo snel mogelijk aan de bel trekt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader