Wonen / Huis en Tuin

Industriële lampen

Geschiedenis

Ze zijn helemaal terug van weggeweest: de industriële lampen. Stoere lampen voor een moderne inrichting. De eerste gloeilamp is zo rond 1875 ontstaan en werd direct ingezet voor de verlichting van donkere fabrieken, zo ontstonden de industriële lampen. Gloeilampen waren nodig om de verlichting van de werkprocessen te verzorgen, maar ze waren erg duur. Daarom waren de ontwerpen vooral gericht op bescherming van de lampen door middel van roosters of grote kappen. Nadat rond 1935 de TL-lamp zijn opmars deed, raakte de gloeilamp in de fabrieken in de vergetelheid. TL-lampen hadden immers een vijf tot zes keer hogere lichtopbrengst.

Trendy interieur

Maar de stoere industriële lampen zijn weer terug. Bij een trendy en modern interieur passen deze lampen fantastisch. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een interieur in Scandinavische stijl met veel hout, hierin passen deze lampen perfect. Er zijn allerlei modellen: niet alleen de mooie hanglampen met stalen kappen zijn een sieraad boven je eettafel, maar denk ook aan de industriële wandlampen en spots voor het creëren van een fijne sfeer.
De materialen die voor deze lampen worden gebruikt, zijn veelal staal en koper. De ontwerpen hebben veelal de kleur van het gebruikte materiaal. Maar wil je meer kleur, dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld rode of blauwe industriële lampen. Je hebt ook retro lampen.

Assortiment

Het eerste wat bij je opkomt bij industriële lampen, zijn waarschijnlijk de hanglampen. Maar er is een breed scala aan modellen, zoals wandlampen, spots, vloerlampen en tafellampen. Je kan hiermee je eigen stijl creëren. Bijvoorbeeld door voor modellen met stoere en robuuste grote kappen, of wat speelsere modellen met roosters. Wandlampen industrieel zijn ook mooi.

Ideeën voor je huis

• Woon- en eetkamer: er is enorm veel keuze in hanglampen voor boven de eethoek of zithoek. Je kunt kiezen voor een enkele lamp met een grote stalen kap of met een mooi rooster of bijvoorbeeld een schaarlamp die je handig naar beneden kan trekken voor meer licht. Maar bij een wat grotere tafel zal een lamp met drie of vier lichtpunten zeker ook niet misstaan. En kies je bij deze laatste voor led filamentlampen met warm licht, dan krijg je een mooi en sfeervol effect, zoals bij de vroegere kooldraadlamp.
Meer sfeer in de woonkamer kun je creëren met wand- en vloerlampen op de juiste plekken. Kies bijvoorbeeld voor een mooie kantelbare lamp bij de bank, zodat je een goed lichtpunt hebt als je een boek wilt lezen. En gebruik wandlampen om licht te creëren in donkere hoeken of om schilderijen en andere muurdecoratie te belichten.
• Keuken: deze moet op bepaalde punten goed verlicht zijn. Een stoere plafondlamp met drie richtbare punten is een goede optie, maar er zijn ook industriële hanglampen die je op één punt kan richten, zoals de starlight industriële lamp. Ook spotjes onder de keukenkastjes zorgen voor een goede verlichting op het aanrechtblad.
• Slaapkamer: ook in de slaapkamer zijn enkelvoudige hanglampen geschikt of plafondlampen. Boven de nachtkastjes zien kleine wandlampen er mooi uit. Die zijn er ook met een schaar, dat is handig als je een boek leest in bed en de lamp naar je toe kan trekken.

Zoals je ziet is er veel keuze wanneer je iemand bent die van een stoere, “no nonsense” inrichting houdt, de trendy industriële lampen passen hier helemaal in.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader