Mode accessoires

Sieraden als versiering op je lichaam

Bijna iedere vrouw draagt wel eens sieraden. Een sieraad of juweel is een versiering dat op het lichaam wordt gedragen. Je hebt verschillende soorten sieraden, sommige kunnen op het lichaam gedragen worden zoals een ketting, ring, armband of horloge, maar je hebt ook andere sieraden.

Sieraden in je oren

Wanneer je sieraden in je oren wilt dragen moeten er gaatjes worden geschoten of worden gepierced. Schieten gebeurt met een klein pistooltje met een naald er in. Het gaat heel snel en je voelt van het oorbellen schieten zelf bijna niets, al kan het de dagen of weken erna wel pijn doen. Je moet namelijk de oorbel of piercing af en toe ronddraaien zodat deze niet vast gaat zitten. Dit kan erg pijnijk zijn als er vast gegroeide kostjes zitten of het is gaan ontsteken.

Ontstekingen komen vaak voor bij het schieten van oorbellen. Dit komt omdat je het goed schoon moet houden, niet mag zwemmen, vaak moet ontsmetten omdat het vlakbij je oor zit en je er vaak aan zit met je vingers. Om ontstekingen te voorkomen is het belangrijk dat je eerst je handen goed wast voordat je aan je pas geschoten oorbellen gaat zitten. Ook mag je de eerste 6 weken niet zwemmen. Het zijn wondjes dus je bent erg vatbaar voor infecties en bacteriën. Pas daar dus goed mee op en ontsmet je handen en oren regelmatig. Ben je op zoek naar mooie nieuwe oorbellen of andere sieraden? 

Geschiedenis sieraden

Sieraden werden duizenden jaren geleden al gedragen door onze voorouder. Wanneer je sieraden droeg was dit een teken van rijkdom en macht. Zowel mannen als vrouwen droegen vroeger sieraden. Belangrijke mannen droegen een ring en dit had meerdere functies, maar onder andere het verzegelen van de brieven. Iedere belangrijke man had zijn eigen afbeelding op de ring zodat ze wisten welke brief van wie afkomstig was. In de keizertijd begonnen mannen ook andere sieraden te dragen die niet alleen functioneel waren, maar ook om macht en rijkdom uit te stralen.

Hoe meer edelstenen er in de sieraden verwerkt zitten, hoe groter de waarde van de sieraden. De basis van een ring wordt gemaakt van goud, zilver, lood, zink of brons en wordt daarna eventueel nog versierd met edelstenen. Niet alleen ringen warom populair, maar ook sierspelden, haarspelden, haarbanden, oorbellen, armbanden, halskettingen, enkelbandjes, kransen en diademen.

Niet alleen de rijke mensen droegen vroeger sieraden, ook de arme mensen wilden graag sieraden dragen vroeger. De armen droegen meestal sieraden van goedkopere materialen zoals brons of keramiek. De rijke droegen liever sieraden van goud of zilver, soms zelfs bewerkt met dure edelstenen of halfedelstenen. Maar ook de rijke hielden soms van simpele fijn bewerkte goude en zilveren oorbellen, kettingen en armbanden. De armen gebruikten in plaats van dure edelstenen glazen kralen of gekleurde steentjes.

In de oudheid waren het dus vooral de vrouwen die sieraden droegen, het was een teken van rijkdom en macht. In de loop der jaren gingen mannen ook steeds meer sieraden dragen, eerst functioneel (zoals de stempel ring), later ook meer uitbundig en werd het steeds populairder onder de mannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader