Algemeen

Spirituele opleidingen – doe je het voor jezelf of voor een ander?

De een doet het af als absoluut zweverig terwijl de ander erbij zweert omdat je er zoveel inzichten en ontwikkelingen in kunt ontdekken. We hebben het over spirituele opleidingen die bijna nooit in het academische plaatje passen; juist omdat het materie betreft die via wetenschappelijke instrumenten niet bewezen kan worden. Dat zorgt er overigens niet voor dat spirituele opleidingen niet gewild zijn. Mensen hebben van nature over zichzelf al zoveel vragen dat ze gedurende een ‘geestelijke studie’ best op veel antwoorden stuiten waar ze iets aan hebben. Een van de grootste motieven om zo’n spirituele studie te starten is dan ook zelfbegrip en zelfontwikkeling. Een beter en wijzer mens is gelukkiger.

Check spirituele opleidingen wel vooraf

Natuurlijk ga je niet meteen voor elke vage aanbieding van een witte heks die je tover en magie wil leren. Er zit veel kaf tussen het koren en het is dus verstandig je van tevoren goed in te lezen over de spirituele opleiding die jou wel iets toelijkt. Wat zo’n studie in elk geval moet kunnen bieden is een platform zijn voor zelfreflectie en innerlijke groei. Door de opleiding te volgen moet je op een gegeven moment in staat zijn een dieper begrip van jezelf te krijgen. Ook moet het makkelijker worden om persoonlijke obstakels te overwinnen of eraan voorbij te gaan.

Spirituele opleidingen nodigen uit tot verdieping

Veel mensen zijn geraakt door bepaalde filosofische stellingen of zijn in aanraking gekomen met ‘onbewijsbare’ ideeën die astrologisch getint zijn of een achtergrond in de tarot hebben. Vaak zijn zij op zoek naar spirituele verdieping en daar is een spirituele opleiding in hoge mate geschikt voor. Zo kun je meer holistisch begrip van het leven en het universum krijgen en kun je beter je persoonlijke rol bepalen in het grote geheel. 

Bezielende studie

Ook de rol van gemeenschapsvorming binnen spirituele opleidingen dient niet te worden onderschat. Want bij zulke opleidingen komen gelijkgestemde individuen samen. Dat betekent dat de interactie vaak zeer zinvol is. Je directe omgeving ondersteunt namelijk je eigen geloofsrichting en ideeënwereld en dat leidt naar een gevoel van verbondenheid en naar beter begrip. Door met gelijkgestemden ervaringen en inzichten uit te wisselen tijdens een opleiding, verrijk je jezelf ook behoorlijk.

Na opleiding ook een baan mogelijk?

Diverse spirituele opleidingen zijn gericht op stressvermindering en gezondheidsbevordering. Zaken als meditatie en mindfulness krijgen dan ook grote aandacht. Dat gebeurt door technieken uit te leggen waardoor je als deelnemer aan een opleiding in staat bent om je emotionele balans beter te maken; ook zul je op een gegeven moment tijdens een cursus effectiever omgaan met uitdagingen. Het is ook mogelijk dat je een opleiding doet omdat je later een beroep in de spirituele sector wilt. Zo kun je ernaar streven yogaleraar te worden. Of je kunt begeleider worden van meditatiegroepen. Je zult niet overal terecht kunnen met een spiritueel diploma maar er zijn best wel organisaties die je getuigschrift op waarde schatten. Sowieso is er de laatste decennia een groeiende erkenning van de waarde van spirituele benaderingen; of het nu gaat om effectiever vergaderen of om depressiebestrijding.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader