Algemeen

Tips voor het besparen van energie

De afgelopen tijd zijn steeds meer mensen zich ervan bewust geworden dat het belangrijk is om energie te besparen. Door de schommelende energieprijzen merken we dat alle kleine beetjes kunnen helpen. Eerder onderzoek wees zelfs uit dat de consumentenbestedingen dalen door de hoge energiekosten. En het besparen van energie is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Om je op weg te helpen, geven we in dit artikel een aantal praktische tips voor het besparen van energie. Doe er je voordeel mee.  

  • Je energieslurpende elektrische apparaten vervangen

Ga de elektrische apparaten in huis eens na en kijk of het de moeite is om deze te vervangen door apparaten die minder stroom verbruiken. Ook als het apparaat nog niet kapot is, kan het de moeite zijn om deze te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een hele oude koelkast die je kunt vervangen door een koelkast met een beter energielabel.

  • Extra isoleren

Deze tip vergt natuurlijk wel iets meer werk, maar als je een wat ouder huis hebt dan kan het zeker de moeite waard zijn om extra te isoleren. Denk hierbij niet alleen aan spouwmuurisolatie of isolerende ramen, maar het is vaak ook mogelijk om het dak of de kruipruimte extra te isoleren.

  • Duurzamer verwarmen

Om te besparen op je gasverbruik kan een warmtepomp een hele goede oplossing zijn. Deze haalt ‘gratis’ energie uit de omgeving en zet dit met een goed rendement om in energie voor het verwarmen van je woning. Ontdek de kosten voor een warmtepomp en bereken voor jezelf uit wat het op de lange termijn kan gaan opleveren. De overheid draagt hier zelfs nog aan bij door middel van de ISDE-subsidie voor energiebesparende maatregelen.

  • Zuiniger verbruiken

Dit lijkt een hele ‘standaard’-tip, maar zet voor jezelf eens goed op een rij wat je dagelijks aan stroom en gas verbruikt en kijk waar dit zuiniger kan. Tegenwoordig heb je vanuit energieleveranciers hele handige apps om je verbruik bij te houden. En denk ook aan het zuiniger verbruiken van water bij het douchen, de lampen niet onnodig aan laten en de verwarming een graadje lager zetten. Alle beetjes helpen.

 

Met behulp van de bovenstaande tips kun jij de eerste stappen al zetten als het gaat om het besparen van energie.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader