Werk en Opleiding

4 tips bij het plaatsen van een uitbouw

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een uitbouw te plaatsen. Zeker gezien er nog altijd veel krapte is op de woningmarkt. Zij die op zoek zijn naar een grotere woning en niets kunnen vinden, moeten dus vaak oplossingen binnen hun eigen huis zoeken. Een uitbouw biedt dan in veel gevallen de uitkomst. Toch vergt dit veel voorbereiding. Er komt veel kijken bij het plaatsen van een uitbouw. In dit artikel behandelen we de vier belangrijkste dingen. 

  1. Voldoende lichtinval 


Een dichte uitbouw kan een woning al snel stukken donkerder maken. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en te voorkomen dat de verbouwing het huis juist minder aantrekkelijk maakt. Lichtinval is van essentieel belang om de woning een ruimtelijke uitstraling te geven. Wanneer je een aanbouw plaatst, is dit natuurlijk het perfecte moment om juist meer licht aan de woning te geven. Bijvoorbeeld met een glazen schuifpui. Een ander goed alternatief is het laten plaatsen van een prefab lichtstraat


Een lichtstraat bestaat uit meerdere segmenten die samen één straat van licht vormen. Het voordeel van een lichtstraat is dat deze zeer minimalistisch in design is en daardoor in vrijwel elk bouwontwerp past. Laat je deze prefab plaatsen? Dan is de lichtstraat ook nog eens binnen een dag gezet. Bovendien is een lichtstraat renovatie heel gemakkelijk.

  1. Regel van tevoren een vergunning 


Het is niet vanzelfsprekend dat je een aanbouw kunt plaatsen. In veel gevallen moet er eerst een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Natuurlijk wil je dat jouw plannen worden goedgekeurd, daarom is het verstandig om eerst advies in te winnen. Aan welke eisen moet je voldoen, zodat de vergunning goedgekeurd wordt? Zo voorkom je afkeuring en vertraging. 

 

Wellicht is het ook goed om ruim van tevoren je plannen kenbaar te maken bij de buren. Zo voorkom je dat er tijdens de vergunningsaanvraag extra vertraging ontstaat door zorgen van de omgeving. 

  1. Let op duurzaamheid 


Duurzaamheid speelt tegenwoordig bij alle lagen van de bevolking. Wanneer mensen een huis kopen, is de duurzaamheid van de woning meestal een doorslaggevende factor. Zeker gezien de energieprijzen tegenwoordig enorm hoog zijn en er dus veel op het energielabel van het huis wordt gelet. Wanneer de woning ooit verkocht gaat worden, kan dit dus extra waarde toevoegen aan het huis. 

 

Ga je dus deze grote verbouwing aan? Zorg er dan ook direct voor dat je duurzame keuzes maakt. Laat de aanbouw goed isoleren en kies voor HR++ of triple glas. Houd ook rekening met voldoende ventilatiemogelijkheden. Zeker wanneer het huis goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht in huis kan komen. 

  1. Houd rekening met vertraging 


Het gebeurt zelden dat een grote verbouwing geheel vlekkeloos verloopt. Waarschijnlijk zal er van tevoren een tijdsindicatie voor de verbouwing worden gegeven, maar dat wil niet zeggen dat de aanbouw ook echt binnen dit tijdsbestek klaar is. Houd daarom rekening met tegenslagen, zodat je niet onnodig teleurgesteld wordt. 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader