Computer-ICT

1. Waarom is data security belangrijk voor bedrijven?

Om te kunnen begrijpen waarom data security belangrijk is, moet je eerst goed weten wat het is. 

Data security, ook wel gegevensbeveiliging genoemd, is alles wat je doet om je digitale gegevens te beschermen tegen ongewenste toegang, corruptie of diefstal. 

Het bestaat uit een fysiek deel, de beveiliging van hardware- en softwareapparaten. Maar ook uit een ontastbaar deel, alle administratieve handelingen, toegangscontroles en procedures binnen een bedrijf.  

1. Het belang van gegevensbeveiliging 

Gegevens zijn een waardevol bezit. Ze zijn extra waardevol voor bedrijven die bestaan uit gegevens genereren, opslaan en uitwisselen. Het is hun business, hun bedrijfsactiviteit. Door alle data vervolgens goed te beschermen, bescherm je een bedrijf dus tegen financieel verlies, reputatieschade en het kwijtraken van het vertrouwen. 

0. De nasleep van een datalek

De exacte gevolgen van een datalek zijn vaak niet zo gemakkelijk aan te wijzen. Dat neemt niet weg dat het erg kostbaar is. Meestal worden er na een datalek allerlei financiële gevolgen gemerkt.  

In sommige gevallen worden er boetes opgelegd, vooral als er consumenten data niet goed beschermd is geweest. Ook zullen er herstelactiviteiten nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kaarten of reparaties. 

0. 3 korte tips voor omgang met belangrijke data

  1. Gegevens wissen. Gebruik speciale software die gegevens op een juiste manier regelmatig kan wissen. Daardoor kunnen gewiste gegevens niet worden hersteld en dus niet in verkeerde handen vallen.

  2. Gegevensmaskering. Gebruik software voor het maskeren van gegevens. Zelfs als iemand dan toch per ongeluk op illegale wijze toegang heeft gekregen, zijn de gegevens alsnog niet bruikbaar.

  3. Encryptie. Met behulp van coderingssleutels zet een computeralgoritme teksttekens om in een onleesbaar formaat. De inhoud kan daarna alleen worden ontgrendeld en geopend door geautoriseerde personen die over de juiste sleutels beschikken.  

0. Eén foutje legt een heel netwerk plat

Bij het beveiligen van gegevens moet iedereen, maar dan ook echt iedereen binnen een organisatie meewerken. Een klein foutje door één medewerker kan zomaar verstrekkende gevolgen hebben. Er zijn voldoende trainingen die medewerkers daarin kunnen begeleiden. Maar een beetje gezond boerenverstand is ook heel belangrijk. Dus niet nog even snel in de trein een belangrijk mailtje versturen. Voor je het weet, kijkt een medepassagier mee en heeft deze foute bedoelingen. 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader